raba parçaları, motorlu araçlardaki birçok parçanın ve sistemin bir araya gelmesiyle oluşturdukları parçalara verilen genel addır. Bir arabanın çalışabilmesi için pek çok kısmın ve parçanın bir arada ve uyumlu bir şekilde çalışabilmesi gerekir. Bu parçalar mekanik, elektronik ve bilgisayar sistemleri sayesinde işlerlik kazanmaktadırlar.
Bu yazımızda araba parçaları ve bu parçaların görevleri hakkında bilgiler vereceğiz. Çoğumuz, her gün kullandığımız araçlarımızın bazı temel özellikleri dışında çok fazla bilgiye sahip değiliz. Bir sorunla karşılaştığımızda genelde oto servislerden ya da sanayideki ustalardan bilgi almadan sorun hakkında fikir sahibi olamıyoruz.
Hangi Araba Parçaları Hangi İşe Yarar?
Araba parçaları temel olarak 7 kategoride ele alınabilir. Bunlar:
- Motor
- Güç Aktarma Organları
- Şasi
- Gövde
- Yürür Aksam
- İklimlendirme Sistemi
- Elektronik Sistem
şeklinde sıralanabilir.
Motor
Yakıtın silindir içerisinde yakılmasıyla oluşan ısı enerjisini hareket enerjisine dönüştüren kısımdır. Motorun içerisinde yakıt enjeksiyon sistemi, hava emiş sistemi, egzoz emisyon sistemi, ateşleme sistemi, marş sistemi, şarj sistemi, yağlama sistemi, soğutma sistemi, supap sistemi, sensörler, altivatörler ve elektronik kontrol ünitesi gibi farklı sistemler bulunur.
Elbette her parçanın içerisinde küçük farklı parçalar da bulunmaktadır. Örneğin, araba motor parçaları hakkında bilgi vermek gerekirse yaklaşık 30 farklı parçadan bahsetmek gerekecektir.
Güç Aktarma Organları
Diğer bir adı araç tahrik sistemleri olan bu organlar, motor çalışırken hareketi sağlayan organlardır. Kavrama, şanzıman, diferansiyel ve aks gibi parçalardan oluşmaktadır.
- Kavrama (debriyaj sistemi): Motorda üretilen hareketin şanzımana iletilmesini ve aktarımın kesilmesini sağlar. Vites değiştirme durumunda motorla şanzıman arasındaki enerji aktarımını keser.
- Şanzıman (vites kutusu): Motor volanından kavrama sistemine iletilen dönüş hareketi, şanzıman aracılığıyla diferansiyele iletilir. Motor devrinin arttırılmasına ve istenen çekiş gücünün sağlanmasına yardımcı olur.
- Diferansiyel: Arkadan itişli araçlarda arka dingilin tam ortasında, önden çekişli araçlarda ise vites kutusu ve diferansiyel bir arada bulunur. Şanzımandan alınan hareketi, hızı azaltmak kaydıyla fakat çekiş gücünü arttırarak tekerleklere iletir.
- Aks: Diğer bir adı dingil olan aks, diferansiyelden aldığı hareketi tekerleklere iletir. Çelikten imal edilmektedir.
Şasi
Şasi, aracın iskelet sistemidir. Aracın tüm parçaları şasi üzerine monte edilir. Bir şasinin dayanıklı olması gerekir. Özellikle kaza anında çarpma şiddetini göğüsleyen ve gerekli noktalardan kırılarak yaralanma ve ölümleri engelleyen yapısı sebebiyle çok önemlidir.
Eskiden araçların şasi ve karoseri kısımları ayrı ayrı üretilir ve monte edilirdi. Yeni nesil araçlarda, artık bu uygulama yerine şasi ve karoseri bir arada üretilmekte, bu sayede aracın ağırlığı azalmaktadır. Ayrıca, aracın güvenliği açısından da daha iyi sonuçlar alınmaktadır.
Gövde (Kaporta)
Aracın tavanı, kapılar, bagaj kapağı, motor kaputu, ön ve arka çamurluklar, tamponlar, ızgara, spoiler, camlar ve aynalar gövdeyi bir araya getiren parçalardır. Özellikle ikinci el araç alınırken motordan sonra en çok dikkat edilen kısımdır.
Yürür Aksam
Tekerlek bağlantıları, yay ve amortisör sitemleri, direksiyon, frenler, lastikler ve tekerleklerdir.